torsdag 17 februari 2011

Dags för SAM 2011

Nu startar en hektisk tid för många här på HIR Malmöhus, när det är dags att göra SAM-ansökan. Sista dag för ansökan är 31 mars, vilket är något tidigare än de senaste åren. I år är det som vanligt en del nyheter. Har man haft stöd för miljöskyddsåtgärdersom går ut nu 2011 så kan man välja att förlänga vissa av dem till 2012 eller 2013. 2014 kommer en förändring av miljöskyddsåtgärderna, vilket gör att om man inte förnyar nu under 2011 så får man vänta med nya åtaganden till 2014.

Nytt för året är även att man måste skicka in en växtodlingsplan senast 30 juni om man har ett miljöskyddsåtagande. Därefter blir det avdrag, så det är bäst att vara ute i tid.

I år är sista året för handjursbidraget och för stödet till stärkelsepotatis. Det är också sista året som man kan skicka in ansökan via blankett. Från och med 2012 måste ansökningen ske elektroniskt, via SAM Internet, vilket innebär att kartorna måste ritas i datorn för att kunna skickas in.

Vi hade en liten internutbildning om SAM Internet i tisdags, och man får ju säga att som verktyget ser ut nu så finns det övrigt att önska. Men de ansvariga på Jordbruksverket verkar lyckligtvis ganska lyhörda för fel och brister, så det ska nog lösa sig efter hand.

På Jordbruksverkets hemsida finns en hel uppsjö av information, t ex kan man ta hjälp av Stödguiden för att se vilka stöd man kan söka.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar