torsdag 24 mars 2011

Mobilen - inte bara prat för växtodlaren

I väntan på vårbrukets ankomst kan man roa sig med att kolla igenom de hjälpverktyg som finns till mobilen. Jordbruksverket har en "iPhoneapp" där man anger gröda och vilka ogräs man har problem med. Sedan ges förslag på lämpliga preparat, rekommenderade doseringar och kostnad per ha. Här kan man även hitta information om ogräset ifråga med en bild (som tyvärr dock är från sent i ogräsets utveckling, vilket inte är till mycket hjälp när man hittar ett okänt ogräs i fält tidigt under säsongen). Sidan kan även nås via http://mobil.sjv.se/ograsdatabasen från andra internetuppkopplade mobiler än iPhone. Dito verktyg finns för växtskadegörare, och appen kan laddas ner via iStore eller nås via http://mobil.sjv.se/vaxtskyddsinfo .

DataVäxt kom nyligen med nyheten "DataVäxt Mobile"som innebär att man kan skriva in uppgifterna till sitt växtodlingsprogram direkt på plats i fält, och med GPS i telefonen så kopplas uppgifterna automatiskt till rätt skifte. Denna tjänst beräknas finnas tillgänglig med start nästa vecka.

I april lanserar Jordbruksaktuellt en app till programmet "Lantbruksvädret Plus" som ska ge lantbrukaren mobil tillgång till bl a väderprognoser, sprutprognoser och snöröjningsprognoser.

I senaste Arvensis kan man även läsa om en Green Area Index-app som efter att man tagit ett foto av rapsbeståndet ger information om GAI som sen används för att ta beslut om t ex kvävegödsling. Via länken finns en film som förklarar hur appen fungerar.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar