onsdag 13 juli 2011

Grönsaksträff på Borgeby Fältdagar

Under Borgeby Fältdagars första dag anordnade bland annat Stina Andersson, grönsaksrådgivare från HIR Malmöhus en grönsaksdag med ca 40 odlare.

Under dagen visade DataVäxt sin RoboCrop som är kamerastyrd och tar ogräs även i raden. Detta är en för Sverige helt ny teknik, och i år är det fyra odlare som kör med den i Sverige. Enligt DataVäxt kan man reducera hackningsmomentet med 70% i ekoodling. Nedan finns en bild från demon samt ett YouTube-klipp som visar hur tekniken fungerar i fält.


Dagen bestod också av ett seminariepass som inleddes av David Hansson från SLU som pratade om försök med mekanisk och termisk ogräsbekämpning i radodlade grödor. Johan Ascard från Jordbruksverket berättade om ny teknik och olika typer av radhackor. Sören Pagh från BASF berättade mer om nya direktiv för svenskt växtskydd och vad som gäller för den norra zonen. Man räknar med att det kommer bli dyrare att registrera produkter och söka off-label och dispensansökningar. Sunita Hallgren från LRF jobbar med frågorna kring brist på växtskyddspreparat och berättade lite om hur LRF arbetar med dessa frågor. Avslutningsvis presenterade kemfirmorna vad som ligger i pipeline.

Sedan var det dags att bege sig ut i fält för ett studiebesök på Wirahills Grönsaker söder om Malmö med ca 500 ha grönsaker bl a blomkål, broccoli, selleri. Därefter avslutades dagen med en grillbuffé på Vellinge gästis. Totalt sett en bra och givande dag för alla inbladande!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar