onsdag 13 juli 2011

Vad händer på världsmarknaden?

I går kom en rapport från det amerikanska jordbruksministeriet USDA, kallad WASDE-rapporten (The World Agricultural Supply and Demand Estimates).

Frankrike är en av världens största producent av vete och sedan tidigare har det franska jordbruksministeriet beräknat att årets franska veteskördar bli 13% lägre än 2010 års skörd. Frankrike har haft den varmaste våren sedan 1900-talets början, vilket visar sig i skörd. Även vårkornet beräknas falla jämfört med fjolåret, med 27% i genomsnitt. När vi var på besök på mässan Les Culturales pratade vi med några jordbrukare som var ganska uppgivna över den torra våren. Norra Frankrike är värst drabbat, men så är det ju också här som de största spannmålsodlingarna ligger. Enligt franska jordbruksministeriet odlas ca en tredjedel av Frankrikes vårkorn i regionen Champagne-Ardenne i nordöstra Frankrike, och här räknar man med en vårkornsskörd på 37% av fjolårets skörd.

Även Canada som är en stor aktör på vetemarknaden förutspås i WASDE få lägre skördar än normalt, dock inte på grund av torka och värme utan på grund av ett kallare och blötare år än normalt. Å andra sidan försutspår man att Rysslands export kommer öka jämfört med tidigare år, delvis på grund av torka i Ukraina som försvagat landets möjlighet till konkurrens med Rysslands priser.

Konsumtionen väntas bli högre än beräknat, och i WASDE förutspås att lagren kommer minska med 2,1 miljoner ton till 188 miljoner ton vilket är det lägsta på tre år. Rapporten ledde till att priserna gick uppåt på Chicagobörsen.

Hemsidan agrimoney.com är en bra sida för den som vill hålla sig uppdaterad om vad som händer på världsmarknaden

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar