tisdag 6 september 2011

Fånggrödor och sniglar

Semestertider och skördearbetet är slut på de flesta håll här i Skåne, och nu ser både rådgivare och lantbrukare fram mot en ny säsong, och det gör vi även här på bloggen.

Höstrapsen är i marken och sådden av höstspannmål drog igång så smått under den gångna helgen. Dock har det idoga regnandet lett till vissa problem vid sådd, t ex har en del lantbrukare fått problem med att kunna så fånggrödan i tid. Några dagars dispens från sista sådatum gavs, samt möjligheten att dra in ansökan om stöd för minskat kväveläckage. Regeln som gäller är att stödet får dras tillbaka en gång under en femårsperiod, men på grund av svåra förhållanden även under förra hösten kan man alltså få dra in ansökan en andra gång.

Nederbörden gör även att sniglarna stortrivs ute i rapsfälten. Styva jordar med grov och kokig struktur samt fält med mycket växtrester är andra förutsättningar som talar för snigelförekomst.
Bildkälla: Jordbruksverket.se


Sniglarna kan göra stor skada tidigt i höstrapsens utveckling då plantornas tillväxtpunkt ofta skadas. På äldre består skadorna utav gnag på bladen. Problemen med sniglar är större med dagens höstrapssorter som innehåller lägre nivåer av glukosinolater och därför är mer smakliga för sniglarna. För att bedöma snigelförekomsten kan man lägga ut en skiva eller dylikt med lite krossad vete under.Bildkälla: Väderstad.com

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar