torsdag 15 mars 2012

Utvintringsproblem i höstvete?

Den kalla perioden i början av februari då termomtetern letade sig ner mot -15 grader har i kombination med stark blåst tagit hårt på en del höstvetebestånd längs västkusten och nere på söderslätt. Fält som haft ett skyddande snötäcke har klarat sig bra, men framför allt tidigt sådda fält med tidiga vetesorter utan snötäcke verkar ha tagit stryk på sina håll. Förvånansvärt nog har t ex höstkorn klarat sig betydligt bättre än vissa höstvetebestånd, och även rågen ser fin ut.

Hur omfattande problemen är kan vi inte helt säkert uttala oss om just nu. Många fält har grönskat till under de senaste dagarna, och gräver man upp plantor och kollar under jord så ser man att plantorna har börjat bilda nya rötter, vilket inger visst hopp.

Med tanke på att vårsäden redan haft en styrkande åtgång efter en höst med betydligt mindre höstsådd areal än normalt i många områden i Sverige, så får vi hoppas att vetebestånden hämtar sig under den närmaste veckan.             Närmast kameran ligger ett rågfält, längre bort skymtas ett fält med Ellvis.

                               
                                                                   Tulsa
       
                                                                   Ellvis

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar