måndag 2 april 2012

Ta upp kampen mot åkerven!

Åkerven är ett av de mest problematiska gräsogräsen i Sverige. Åkerven är i huvudsak höstgroende ogräs och förekommer främst i höstsådda grödor. Ogräset ligger efter höstvetegrödan vad gäller utveckling fram till stråskjutning, men utvecklas sedan mycket snabbt och drösar innan huvudgrödan skördas. Eftersom en planta kan ge upphov till tusentals frön som lätt sprider sig i vinden så uppförökas ogräset mycket lätt om det inte bekämpas i tid. 


Om man väljer kemisk bekämpning är bekämpning på hösten oftast att föredra om man har stora problem med åkerven, då risken annars är att man inte hinner ut i tid med bekämpningen på våren.
Här har man ogräsharvat en gång på våren mot snärjmåra, åkerven och våtarv. Höstvete tål tuffa tag på våren och reser sig snabbt nu när tillväxten drar igång, och så länge det är ett bra bestånd så kan visst plantbortfall tolereras.


Ogräsharvningen har dragit loss en hel del ven, men för att få riktigt bra effekt krävs det ytterligare en körning från motsatt riktning.1 kommentar:

  1. Jordbruksverket har bekämpningsrekommendationer i sin Ogräsdatabas - www.jordbruksverket.se/etjanster/etjanster/ograsdatabas eller ladda hem appen.

    SvaraRadera