måndag 7 maj 2012

Gulrosten frodas i fälten

Den senaste veckan har verkligen satt fart på gulrosten, som nu breder ut sig i flera fält. Växtskyddscentralen i Alnarps gulrostvakt är ett bra redskap för att hålla sig uppdaterad om hur läget är. Eftersom gulrosten till en början uppträder som små öar i fältet bör man kolla på ett par ställen i fältet för att försäkra sig om att fältet inte är angripet.

I höstas var många sorter infekterade av gulrost, men det verkar som att vissa sorter har en sk adult plant resistance som innebär att sorten inte längre är mottaglig när den lämnar det vegetativa stadiet. Bl a verkar Ellvis vara en sort som står emot gulrosten mycket väl då väldigt få Ellvis-fält har påträffats med angrepp.
Kranich och Audi har tidigare inte varit mottagliga för Oakleyrasen, men det verkar ju som att vi nu har en ny ras som angriper även dessa sorter. Bilderna nedan är tagna i fredags i ett Audifält.  Gulrosten har än så länge hållt sig nere i beståndet, men med gynsamt väder kan svampen snabbt klättra uppåtInga kommentarer:

Skicka en kommentar