fredag 24 augusti 2012

Varierande skördar i Frankrike

Den franska rådgivningsorganisationen Arvalis meddelar att en lagom nederbördsrik period från april och framåt har lett till att årets skördar blivit betydligt bättre än fjolårets. Däremot skiljer sig resultaten åt ganska kraftigt mellan olika regioner, på grund av frost under januari då termometern kröp ner kring -18° i kombination med kraftiga vindar utan skyddande snötäcke. Framförallt är det höstrapsen som tagit stryk, där vissa områden inte haft så låga skördar på 50 år. Totala snittet är 3,4 ton/ha men snittet i regionerna varierar mellan 1 ton/ha och 4 ton/ha.

Vårkornet ökade med nästan 40% jämfört med 2011 på grund av att en hel del vintergrödor fick sås om. Snittet ligger kring 6,5-7 ton/ ha och det verkar som att proteinhalterna klarat sig bra och håller mellan 9,5-10%.

I Skåne verkar veteskördarna på sina håll vara något av en besvikelse jämfört med övriga grödor, men i Frankrike har veteskördarna höjt sig en hel del jämfört med i fjol. Snittet ligger på 7,5 ton/ha vilket är 0,4 ton mer än i fjol men i sydvästra Frankrike är skörden nästan 20% högre än femårsgenomsnittet. I norr hade man vissa problem med falltalet pga regnig sommar, men överlag har kvaliteten varit god.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar