måndag 15 oktober 2012

Skillnader i hösttillväxt hos rapsenDet kan skilja sig mycket åt i hösttillväxt mellan olika höstrapssorter, vilket är anledningen till att man ofta har olika rekommendationer för när olika sorter ska sås. 

Snabbväxande sorter som Excalibur eller Expower bör sås senare för att säkerställa att de inte växt för mycket inför hösten och därmed riskerar att förfrysa, medan med långsamväxande sorter som Galileo och dvärghybriden PR44D06 med fördel sås tidigt för att sorten ska nå 8-8-8-stadiet.
  
I många andra länder, exempelvis i Frankrike och Tyskland, är det tillåtet med stråförkortningsmedel i höstraps för att undvika risk att höstrapsen överväxer och utvintrar, men då denna möjlighet inte finns i Sverige blir det alltså viktigare att så rätt sort i rätt tid.

Här kommer lite bilder på sorterna Compass och Alegria sådda vid samma tidpunkt på samma fält med ca 40 plantor per kvadratmeter. Hybriden Compass har haft en betydlig snabbare tillväxt under hösten. Ännu finns det dock tid för sorten Alegria att växa till sig inför vintern. Bilderna är tagna den 1 oktober.

Vi fortsätter att följa fältet, så håll utkik här på bloggen!

Till vänster ES Alegria, till höger Compass

Till vänster ES Alegria, till höger Compass

ES Alegria

CompassInga kommentarer:

Skicka en kommentar